
Federweisser |
D;
als de druivenmost aan het einde van de gisting in een
rustiger periode is gekomen, kan de most als
Federweisser worden afgevuld. In Rheingau laat men de wijn
geheel uitgisten. Het is een bloedzuiverende drank met
veel vitamine B. Ook wel gebruikte namen: Bitzler en
Sauser. Wordt in de Elzas Neuer Süsser genoemd, in de
rest van Frankrijk: bourru |
Fenolisch
rijp |
rijpe
tannine |
Fermentatie |
gistingsproces |
Filter(en) |
Apparaat
waarmee de wijn van vaste delen wordt ontdaan. Meestal
wordt een platenfilter met pomp gebruikt |
Findling |
Witte
druif. Natuurlijke mutatie uit müller-thurgau. Ooit
werkelijk gevonden in een tuin |
Finesse |
Eigenschap
van grote wijnen: verfijnd en complex. Subtiel |
Flaschengärung |
D;
letterlijk: rijping in de fles. Wordt toegepast bij de
bereiding van Sekt wanneer de méthode champenoise wordt
gebruikt |
Flavanol
en flavonol |
kleurstof,
welke sterke antioxidatieve eigenschappen heeft. Behoren
tot de polyfenolen. |
Fles(sen) |
verpakkingsmiddel
voor wijn. Vroeger werd de wijn verpakt in
amforen, in zakken (Spanje), flessen met riet
(Italië). De eerste flessen waren uivormig. Rond
1800 werden de flessen meer cylindrisch. Toen bestonden
reeds de Bordeaux-, Champagne en Bourgognefles.
Tegenwoordig zijn van flessen de vorm en inhoud
gestandaardiseerd. Meest voorkomend: 0,375 - 0,5 - 0,75
- 1 liter. |
Flessenziekte |
als
gevolg van ruw transport kan een wijn ondrinkbaar
worden. Remedie: rust gedurende enige weken. Komt m.i.
tegenwoordig minder voor dan vroeger |
Fotosynthese |
stofwisseling
in de plant onder invloed van licht. Chlorofyl gebruikt
licht om suikers te vormen. Warmte is noodzakelijk |
Foudre |
F;
benaming voor de grote vaten waarin men wijn maakt.
Geschikt voor rijping, maar dan niet om een houtsmaak
aan de wijn te geven. Voor nieuw hout is het contact met
het hout is niet intensief genoeg, en de vaten zijn vaak
al oud. |
Franken(land) |
D;
wijnbouwgebied langs de Main, een zijrivier van de Rijn.
Voornamelijk witte wijnen. Beroemd is de sylvaner.
Typerend is 'Fränkisch trocken': in Franken geldt voor
trocken 0-4 gr/l suiker (i.p.v. 0-9 gr/l zoals in de
rest van het land). Veel nieuwe druivenrassen worden
hier verbouwd, zoals domina en rieslaner. Ook met müller-thurgau
worden goede resultaten behaald. Typerend zijn de
bocksbeutelflessen. Behoort politiek bij Beieren.
Opp. 6114 ha. Dit is 5,65% van het totaal in Duitsland |
Frankrijk |
Frankrijk
is, samen met Italië, de grootste producent van wijn in
de wereld. In 2000 was volgens een marktrapport van
Consumer Goods Intelligence 871.783 ha grond in gebruik
voor de wijnbouw. Dit areaal zorgde voor een productie
van 59,7 miljoen hectoliter wijn in 2000, een daling van
5,1 procent vergeleken met het jaar ervoor. In 2001 werd
ter waarde van 20,5 miljard euro aan wijn gekocht in
Frankrijk. Het aandeel van niet-mousserende wijnen
bedroeg 83 procent.
Franse wijnconsumptie daalt sinds enkele decennia, maar
ligt nog steeds hoog in vergelijking met andere landen.
Een Fransman dronk in 2001 gemiddeld 55 liter per jaar.
De dalende wijnconsumptie is met name te wijten aan de
veranderende eetgewoonten en levensstijl van de fransen
zelf. Een van de gevolgen hiervan is een groeiende
consumptie van niet-alcoholische dranken en drinkwater.
Daarnaast heeft de Nieuwe Wereld een groot aandeel in de
markt veroverd. Modern is dat een wijn uit alle
windstreken mag komen, als deze maar lekker is. |
Fructose |
Vruchtensuiker;
is zoeter dan glucose |
Fruit(ig) |
1
- de druiven
2 - smaakcomponent. Een wijn bevat veel fruit wanneer in
de neus/smaak herkenbaar fruit merkbaar is. De meest
gewaardeerde smaak. Vooral bij jonge wijnen, door rijpen
verdwijnt het fruit en ontstaat het bouquet |
Fuder |
D;
vat dat aan de Mosel wordt gebruikt (1000 liter), komt
ook als Halbfuder voor. |
Fudre |
F;
groot houten vat. |
Fustmonster |
Monster
uit het vat. ongebottelde wijn |
Fût |
F;
vat, fust. Élevée en fûts de chêne: gerijpt op
eikenhout. |
|