Wijn verbouwen op Kapittelberg met volle respect voor de natuur

De schoffelmachine verwijdert al schoffelend het onkruid en voorkomt horizontale wortelgroei

Een vernuftig electronisch voelsysteem stuurt de vlijmscherpe hakmessen, maar spaart de druivelaars.

De schoffelmachine bewerkt simultaan twee rijen met een snelheid van 5 km per uur.

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

LIEVEHEERSBEESTJE  (Coccinella)

In de volksmond o.a. 'Lieveheershaantje', 'kapoentje','zevenpunt', 'pimpalioentje', 'pimpolpulleke' en 'lievevrouwebeestje' genoemd. Komt zeer algemeen voor, zowel op planten als in en rond onze woningen. Eet bladluizen. (Zowel larven als volwassen  exemplaren)
Loopt snel en vliegt gemakkelijk.
Deze kevertjes zijn door iedereen vrij geliefd (geluksbrengers)

-indien een lieveheerbeestje op U neervliegt, en spontaan terug wegvliegt, brengt dit de ganse dag geluk

-Wanneer U een lieveheersbeestje doodt zal het regenen diezelfde dag
 
Zij verslinden dagelijks honderden bladluizen. Wanneer zij opgeschrikt worden trekken zij hun poten en antennen
terug onder het lichaam, en houden zich dood.
De eitjes zijn ovaal in hoopjes aan de onderkant van bladeren of tussen boomschors gedeponeerd.
Lieveheersbeestjes hebben 1 generatie per jaar. Een volledige gedaanteverwisseling met vier larvale stadia en
verpopping. De volwassen exemplaren zijn aktief van januari tot de aanvang van de winter.
 
 
 

Verscheidene nestelkastjes voor Lieveheersbeestjes verspreid over de wijngaard "Ten Kapittelberg".

Geopend kastje, lieveheersbeestjes overwinteren bij voorkeur massaal in deze speciaal voor hen ingerichte kastjes.

Lieveheersbeestjes (Coccinellidae)

Lieveheersbeestjes behoren tot de orde Coleoptera (kevers) en de familie Coccinellidae, die ca 5.000 soorten bevat. Behalve een klein aantal soorten dat van planten of schimmels leeft, eten alle leden van deze familie in het larvale en in het volwassen stadium insecten en mijten. Veruit de meeste soorten eten bladluizen.

Een deel van de familie heeft de typische oranje of roodachtige gekleurde tekening met donkere stippen.  Er zijn echter ook kleinere zwarte soorten die nauwelijks opvallen, maar zeer belangrijk kunnen zijn als roofvijand.  De insecten-etende lieveheersbeestjes hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de bestrijding met volle respect voor de natuur.  Een bekend voorbeeld is het loslaten van Rodolia in California in 1888 tegen de schildluis Iccerya purcharsi in de citruskweek.
Omdat lieveheersbeestjes vaak een minimale grootte van een prooipopulatie nodig hebben om effectief te zijn en als adult makkelijk uit een kas ontsnappen is introductie vaak alleen intressant bij grote prooidichtheid of in haarden , waar ze in korte tijd de prooipopulatie kunnen vernietigen.  Vele soorten zijn van nature uit aanwezig, en zijn een welgekomen aanvulling bij de bestrijding van bladluizen, in volle harmonie met de natuur.

 

Populatie-ontwikkeling   

Veel soorten lieveheersbeestjes kunnen voor lange perioden in rust gaan. Zo zijn zij in staat perioden van droogte en voedselschaarste te overbruggen. Het is meestal het adultstadium dat in rust gaat. Die diepte van rust varieert per soort en per situatie.  In ons land gaan de kevers in die pauze vanaf de herfst, wanneer het kouder wordt, tot in mei.  In het voorjaar, na de overwinteringsfase, vliegen de kevers uit naar voedselrijke gebieden. Zodra de vrouwtjes prooien hebben gevonden en hiervan gegeten hebben, zetten ze in de kolonies hun eieren af. In afwezigheid van een prooi worden er geen eieren aangemaakt en worden de reeds aangemaakte eieren direkt na de afzetting opgegeten. 
Na een aantal dagen komen de larven uit de eieren. De overleving van lieveheersbeestjes in de verschillende stadia, de ontwikkelingsduur en het gewicht van de volwassen kever is sterk afhankelijk van de prooisoort. Volwassen lieveheersbeestjes hebben een levensduur van drie maanden tot één jaar. 

Voedingsgedrag  

Volwassen lieveheersbeestjes en larven van één soort eten altijd hetzelfde voedsel, tenzij ze geen keus hebben. Aangezien de kevers hun eieren leggen waar ze zichzelf voeden, wordt het voedsel voor de larven geselecteerd door de kevers.  Lieveheersbeestjes grijpen hun prooi vast met hun kaken en zuigen deze leeg. De oudere larven en kevers eten een niet al te grote prooi zelfs volledig op.  In het eerste en tweede larvenstadium wordt er relatief weinig  gegeten.  Dit neemt sterk toe in het derde en vierde larvenstadium. Volwassen kevers eten over het algemeen minder dan larven in het vierde stadium. 
Veel soorten eten behalve bladluizen, ook stuifmeel, nectar en honingdauw.  Meestal is er geen reproductie wanneer geen dierlijk voedsel aanwezig is.

Lieveheersbeestjes zijn geen alles-eters.  Soorten die van spintmijten leven kunnen zich meestal niet volledig ontwikkelen op ander voedsel, soorten die van bladluizen leven, ontwikkelen zich alleen op bladluizen. Sommige lieveheersbeestjes zijn zéér selectief, terwijl andere meerdere soorten kunnen eten. De hoeveelheid voedsel die wordt opgenomen varieert enorm en is afhankelijk van zowel het soort lieveheersbeestje als de prooisoort.

 

Wenst u meer inlichtingen hierover ? Contacteer ons.

Startpagina